Wie thee drinkt, vergeet het lawaai en de onrust van alledag
Welkom in de wereld van thee en planten!
Thee & planten
Bij The Antwerp Tea Party achten wij het enorm van belang dat men goed geïnformeerd is over de thee en planten. Hieronder geven wij u een algemeen overzicht van de verschillende soorten thee. Wenst u meer informatie? Kom gerust langs in de winkel en wij helpen u graag verder.
Zwarte thee
Thee bevat cafeïne, die in dit geval de naam theïne draagt. Zwarte thee bevat meer theïne dan andere theesoorten. Daarom is het drinken van zwarte thee bijzonder gunstig voor de hersenprestaties. Zwarte thee is even bevorderlijk voor de gezondheid als groene thee. Nadat de theebladeren geplukt zijn worden ze gedroogd, gerold en gefermenteerd. In deze fase komen de aroma's vrij en verandert de kleur van de bladeren, die vervolgens opnieuw worden gedroogd en gesorteerd. Tijdens de verwerkingsfase wordt zwarte thee niet allen gefermenteerd, maar ook geoxideerd, waardoor hij zijn definitieve kleur en smaak krijgt. Dat hij zo gunstig is voor de gezondheid is mede te danken aan de flavonoïden die hij bevat. Het is een goed idee om uw dag te beginnen met een zwarte thee, een natuurlijk opwekkend middel. Deze thee is doorgaans bovendien vol van smaak.
Groene thee
Groene thee is vooral afkomstig uit China, India en Japan, maar tegenwoordig ook steeds vaker uit landen als Vietnam en Colombia. Om de fermentatie te stoppen worden de bladeren van deze thee verhit. Groene thee is slecht licht geoxideerd en wordt al sinds eeuwen gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. Groene thee is namelijk rijk aan catechese en polyfenolen. twee antioxidanten die stress verminderen en ontspannend werken, waardoor bepaalde aandoeningen vertraagd of voorkomen worden. Dankzij de polyfenolen die hij bevat geldt groene thee als één van de gezondste dranken op aarde. Een aantal Japanse groene theeën geniet vanwege hun uitzonderlijke kwaliteit een bijzondere vermaardheid: Gyokuro, Sencha, Bancha, Genmaicha. Kamairicha, Kukicha... Geen theeliefhebber zou zich deze klassiekers mogen laten ontgaan !
Oolong thee
Wanneer de theebladeren worden geplukt, zijn ze ongesorteerd. De thee is dus nog niet wit, groen of zwart. Het is de bewerking die daarvoor bepalend is. Groene thee mag niet te sterk oxideren, maar zwarte thee mag dat totdat hij zwart wordt. Oolong-thee zit daar tussenin, hij is half-geoxideerd. Taiwan en China zijn de grootste exporteurs van oolong ter wereld. De thee uit China heeft een meer houtachtig aroma en een donkerder kleur. Die uit Taiwan is lichter, helder en heeft een bloemensmaak. Een van de belangrijkste kenmerken van blauwe oolong-thee is het lage theïnegehalte. Dat maakt hem tot een ideale thee voor grote theedrinkers of voor mensen met theïnegevoeligheid. Bovendien bevat een blauwe oolong-thee geen tannine en zal hij zelden bitter worden. De chemische verbindingen in oolong-thee zorgen er, net als bij de meeste andere theesoorten, voor dat het immuunsysteem het lichaam beter kan reinigen.
Witte thee
Witte thee is een specialiteit van The Antwerp Tea Party, en kent een groeiend succes. Omdat de bladeren onmiddellijk na de oogst worden gedroogd, is witte thee, die minimaal geoxideerd is, een belangrijke bron van vitamines en antioxidanten. Hij bevat meer polyfenolen dan groene thee en versterkt het immuunsysteem. Hij bevat ook minder theïne dan de meeste andere theesoorten en kan vrije radicalen wegvangen, wat helpt vroegtijdige veroudering tegen te gaan. Door witte thee op te nemen in een uitgebalanceerd dieet en een gezonde levensstijl, kunt u van zijn vele gezondheidsvoordelen profiteren. Het bijzondere fabricageproces stempelt witte thee tot iets buitengewoons, een echte Chinese specialiteit. De productie is eenvoudig maar delicaat en vereist een grote knowhow. De jonge theeblaadjes en de toppen worden met de hand geplukt en vervolgens in de zon gedroogd gedurende een periode die varieert naar gelang van de weersomstandigheden en die tot 3 dagen kan duren (tegen slechts een paar uur voor groene thee). U kunt witte thee langer laten trekken dan groene thee zonder dat er een bittere smaak vrijkomt. Witte thee heeft een romige en zeer vloeibare textuur. Deze kenmerken maken witte thee tot een waarlijk uitzonderlijke thee die zowel een rijke emotionele ervaring biedt als een gevarieerd smaakpalet. De waarschijnlijk meest beroemde witte thee is Yin Zhen. Hij wordt uitsluitend gemaakt van met de hand geoogste toppen, wat de hoge prijs verklaart. Om 1 kg Yin Zhen te produceren, moeten meer dan 100 000 toppen geoogst worden. Het is raadzaam om witte thee, afhankelijk van de variëteit, vijf tot tien minuten te laten trekken in water van rond de 75 °C: als het water te heet is, kan dit namelijk leiden tot het verlies van bepaalde vitamines.
Gele thee
Gele thee lijkt op groene thee, maar is licht gefermenteerd en wordt beter verdragen doordat deze thee weinig theïne bevat. Koffie is een opwekkend middel, gele thee werkt wel stimulerend, maar in mindere mate. Gele thee geldt daarom als bevorderlijk voor de geestelijke gezondheid. Gele en groene thee zijn ook bijzonder goed voor de lichamelijke gezondheid. Beide dragen bij tot het welbevinden, helpen om gewicht te verliezen en het risico op allerlei chronische ziekten te beperken, bijvoorbeeld door leverbeschadigingen tegen te gaan, de slechte cholesterol terug te dringen en het lichaam te helpen om de goede cholesterol aan te maken. Gele thee bevat veel fluor en bestrijdt daarom cariës. De antioxidanten verbeteren de huid en verjongen de lichaamscellen. Gele thee bevordert ook de eliminatie van lichaamsvocht, de vetverbranding en de spijsvertering, en helpt aldus om te vermageren. Ook bestrijdt gele thee hoge bloeddruk en diabetes.
Pu Erh
Pu Erh-thee is een post-gefermenteerde thee die wordt gemaakt van de Camellia Sinensis, een theeplant die al sedert duizenden jaren wordt verbouwd in de Chinese provincie Yunnan. Hij dankt zijn naam aan de stad Pu Erh, die van oudsher het handelscentrum is van de provincie. Pu Erh-thee is rijk aan polyfenolen (catechines en flavonoïden). Dat zijn krachtige antioxidanten die overtollige vrije radicalen bestrijden en op velerlei wijzen een gunstige uitwerking op het lichaam hebben. De traditionele Chinese geneeskunde heeft de voordelen van Pu Erh-thee al heel vroeg onderkend. Deze thee wordt in het bijzonder aangewend ter bevordering van de spijsvertering. Pu Erh zou ook een ontgiftende werking hebben en gewichtsverlies bevorderen. Er wordt bovendien aangenomen dat deze thee een gunstig effect heeft op het cholesterolniveau. De donkere kleur van deze thee is het resultaat van het fermentatieproces. Pu Erh is een thee die net als wijn mettertijd beter wordt. Hij is verkrijgbaar in een groot aantal jaargangen, onderverdeeld op grond van de herkomst, de variëteit, maar ook de regionale knowhow en de tijd die verlopen is na de fermentatie. En net als bij wijn stijgen de prijzen van sommige Pu Erh-grands crus enorm - want de kenners hebben er heel veel voor over om ze te kunnen proeven.
Rooibos
Rooibos is afkomstig uit Cederberg, een bergstreek in Zuid-Afrika. Rooibos is een infusie die rijk is aan antioxidanten. Omdat rooibos bovendien geen theïne bevat, kunnen ook kinderen en zwangere vrouwen rooibos zonder probleem drinken. Rooibosthee is bijzonder goed voor de gezondheid: hij bevordert de werking van de lever alsmede de spijsvertering en de nachtrust en bestrijdt allergieën, verouderingsverschijnselen en huidproblemen zoals eczeem. Rooibos bevat natrium, potassium, ijzer en koper, alsmede calcium, fluor en mangaan, en dat is leemaal bevorderlijk voor de gezondheid van de tanden. Rooibos geldt bovendien als een probaat middel tegen leververvetting en als een ontstekingsremmer.
Planten
In vrijwel alle culturen op onze planeet worden planten al eeuwen lang niet alleen gebruikt om de mens te voeden, maar ook als een natuurlijk geneesmiddel, dat het lichaam nieuwe krachten geeft en kwaaltjes en ziekten zowel kan voorkomen als verdrijven. Nu steeds meer mensen in een stedelijk en geïndustrialiseerd milieu wonen en werken, is de band die wij van oudsher met de natuur hadden minder vanzelfsprekend geworden. Daarom volgen hier enkele tips: In de ochtend kunt u, na het ontwaken, het organisme en uw concentratievermogen stimuleren met behulp van ginseng, gember, engelwortel of bonenkruid. Met maté en guarana kunt u dan weer vermoeidheid bestrijden. Na de lunch of na het avondmaal kunt u bijvoorbeeld een infusie op basis van salie drinken, om eventuele krampen en pijnen te verlichten. Munt en verbena zijn een probaat middel tegen een gevoel van opgeblazenheid en bij een roerige maag.Vlier helpt bij winterse infecties, en pepermunt bij buikpijn. Lavendel kalmeert de zenuwen, bevordert de spijsvertering en helpt tegen stress. Net als rozemarijn, waarmee u ook hoofdpijn kunt bestrijden.Voor het slapengaan drinkt u om te ontspannen bij voorkeur een glas kamille of verbena, die de spijsvertering bevorderen en helpen u een goede nachtrust te schenken.